Barcelona

2-5 december 2005

Vrijdag 2 december 2005

Nadat we om acht uur zijn opgestaan, pakken we om half tien de bus naar het station en de trein naar Schiphol. Het is koud en grijs, echt weer voor begin december, maar in Barcelona wacht ons als het goed is een weekend met mooi weer. Op Schiphol hebben we alle tijd om uitgebreid koffie te drinken. Langzaamaan komen we in vakantiestemming. De vlucht van één uur en vijftig minuten is niet echt heel comfortabel (dik wolkendek met veel luchtdrukverschillen) en als we geland zijn is het net zo grijs en nat als in Nederland… OK, dat hadden ze voor vandaag ook voorspeld. De blauwe Aerobus die ons naar de stad moet brengen, laat lang op zich wachten. Als er uiteindelijk een bus komt, besluit de chauffeur dat het na vier-vijf mensen mooi genoeg is geweest. Terwijl de bus maar voor een kwart vol zit, gooit hij de deur dicht, de rest van de mensen verbaasd achterlatend. Gelukkig staan wij net op tijd binnen.

Plaça Catalunya bengt me het eerste moment van herkenning. Vanaf het plein lopen we in minder dan tien minuten naar ons hotel, hotel Montcada aan de Via Laeitana. Het is een keurig hotel, schoon en centraal gelegen, maar de kamer is wel wat klein. We vragen ons af waar het hotel z’n vierde ster aan te danken heeft (gratis internet? jacuzzi op het dak?). Vanuit het hotel lopen we vervolgens de Barri Gótic in. We lopen door de nauwe straatjes die vol zitten met winkeltjes, cafétjes en restaurantjes. Het is gezellig druk op straat. Het miezert en is al donker, dus dat geeft alles wel een heel andere sfeer dan op een zonnige zomerdag. Min of meer komen we op een gegeven moment langs Schilling. Hier drinken we wat en vervolgens lopen we via de Ramblas naar de haven. In Barcelonetta gaan we eten bij restaurant Port Vell. Tapas uiteraard, heerlijk en ook de rode Rioja smaakt ons goed. Dit is Barcelona bij uitstek.

Zaterdag 3 december 2005

De weersvoorspelling komt meer dan uit. Als we opstaan, staat de zon aan een strakblauwe hemel. Het is begin december en we lopen zonder jas door Barcelona. Over nazomeren gesproken, dit is echt perfect… De kerstmarkt bij de kathedraal biedt een raar contrast met het weer. De Barcelonezen (of hoe noem je die lui?) passen daarentegen weer beter bij de kerstsfeer: ondanks de 15 graden lopen zij in winterjassen en sjaals. Net als gisteren lopen we door de straatjes van de Barri Gótic. We komen langs diverse pleintjes, slenteren over de Ramblas, doen een rondje Plaça Catalunya en bezoeken de Mercata de Boqueria. Op Plaça Reial, misschien wel het mooiste plein van Barcelona, gaan we zitten voor een kop koffie. Hierna lopen we wederom naar Barcelonetta, waar we op een terrasje een broodje eten. Onze volgende bestemming is het strand, waar we een tijdje langs de boulevard in de zon gaan zitten. Echt waanzinnig mazzel dat het juist dít weekend zulk prachtig weer is.

Als we aan het eind van de middag weer in het hotel terug zijn, gaan we een uurtje op bed liggen om uit te rusten. Zo’n dag door de stad lopen wordt je toch best moe van. Aan het begin van de avond lopen we opnieuw de Barri Gótic in. Bij Cappuccino, een leuke bar/koffietent drinken we een kop koffie en eten we een broodje. Hierna gaan we op zoek naar een leuk café, maar echt veel leuke cafés komen we niet tegen. Er zijn wel veel kleine café-achtige tentjes, maar die doen veelal sterk denken aan snackbars en zijn in de meeste gevallen gewoon ongezellige pijpenlaatjes met tl-verlichting. Via via belanden we in Vinos y tapas (nota bene naast Cappuccino), een leuk klein zaakje, gespecialiseerd in… jawel: wijnen en tapas. Eten doen we vandaag bij Taller de tapas, een sfeervol restaurant, toch wel een klasse beter dan het restaurantje van gisteren en zeker een aanrader wat de tapas betreft.

Zondag 4 december 2005

De ochtend begint wat bewolkter dan gisteren, maar in de loop van de dag wordt de lucht weer helemaal blauw. Na het ontbijt (in de erg warme ontbijtzaal in de kelder van het hotel) lopen we de Passeig de Gracia af richting de wijk Gracia. Onderweg komen we langs diverse architectonische creaties van Gaudí. Wat een aparte (lees: lelijke) dingen heeft die man gemaakt. OK, een kwestie van smaak. Anders dan drie jaar geleden, toen Friso en ik in Gracia waren toen net die week de jaarlijkse Festas de Gracia werden gehouden, is de wijk nu nagenoeg uitgestorven. Als goede katholieken zitten de bewoners natuurlijk in de kerk op deze zondagochtend, maar toch, het is wel heel anders dan de vorige keer. Alle barretjes zijn dicht, de terrassen opgeruimd en de rolluiken gesloten.

We lopen door naar Parc Guell, dat een stuk hoger ligt dan de rest van de stad, maar gelukkig hebben ze op bepaalde stukken roltrappen aangelegd. In het park is het een drukte van bedoening. Ook al is het december, er zijn toch genoeg toeristen die de stad bezoeken. We slenteren wat door het park, genieten van het uitzicht en maken uiteraard de nodige foto’s.

Het is tegen half vier als we terug zijn op Plaça del Sol in Gracia, waar inmiddels een paar luiken zijn open gegaan. Bij het Libanese restaurantje Amir de Nit bestellen we wat te eten (ook al weten we niet goed wat het is…). Een beetje late lunch (hoe houden we het toch steeds zo lang uit zonder eten?), maar wel heel lekker. Als we weer helemaal zijn teruggelopen, hebben we zere benen en voeten en gaan we in het hotel weer even op bed liggen. Daarna gaan we in de Barri Gótic weer op zoek naar een leuk café/restaurant om wat te drinken en eten. We belanden op Plaça Reial, waar we een fles rode Roija en wat tapas bestellen. Heerlijk om zo ‘s-avonds op een terrasje te zitten met lekker eten en drinken en leuke gesprekken. Het is tegen elven als we het terras verlaten en lichtelijk aangeschoten weer richting hotel gaan.

Maandag 5 december 2005

Onze laatste dag in Barcelona staat de zon wederom aan een strakblauwe hemel. Na het ontbijt checken we eerst uit. De bagage laten we achter in het hotel, want we hebben nog de hele dag om van ons lange weekend te genieten. Aan het eind van de Ramblas, bij het standbeeld van Columbus
gaan we op een terrasje zitten voor een kop koffie. Vervolgens lopen we richting Montjuïc. Ik had het natuurlijk van de vorige keer kunnen weten: om bovenop de berg te komen is een behoorlijke wandeling. Na de klim komen we bovenop bij het Castel Montjuïc, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de hele stad en de haven. Nadat we hier hebben rondgekeken, lopen we Montjuïc aan de andere kant weer af, langs het Olympisch stadion, richting Plaça d’Espana.

Onze benen en voeten beginnen het inmiddels aardig zat te worden. Toch lopen we nog helemaal terug naar Plaça Catalunya. Onderweg stoppen we wel even om een broodje te eten. Even na vier uur zitten we weer in café Schilling met een café sólo en een cappuccino. Maar we zijn inmiddels zo moe dat zelfs een tweede rondje koffie niet genoeg is om de energie terug te brengen. Maar moe of niet moe, lekker eten hebben we natuurlijk altijd wel zin in, dus op het plein bij de kathedraal duiken we nog één keer een tapasbar in voor een glas rioja en wat tapas. We sluiten dus af in stijl. Even na zes uur halen we onze bagage op in het hotel en lopen we weer naar Plaça Catalunya om de Aerobus te nemen, terug naar de luchthaven. Het is twaalf uur als we weer op Schiphol staan, om kwart voor twee liggen we eindelijk in bed. Doodmoe, maar wel blij met een heerlijk en geslaagd lang weekend weg.